Bariyer: Güvenli ve Kontrollü Geçişin Anahtarı!
Araçların trafiğe kapalı alanlara ya da geçiş kontrolünün yapıldığı noktalarda belirli kontroller sonucunda giriş ya da çıkışını sağlayan sistemde kullanılan araçtır bariyer. Trafiğe kapalı alan ya da geçiş kontrollü nokta olarak belirtilmesinin sebebi, bariyer denildiğinde ilk akla gelenin otoparklar olmasıdır. Hâlbuki otoparklar dışında araç geçiş kontrolünün uygulandığı her nokta da kullanılabilirler. Trafiğe kapalı cadde ve sokaklar olabilir, gişe sistemi uygulanan yollar da olabilir… Kısacası araç geçişinin kontrol edilmesi yeterlidir uygulanabilmesi için.
Otoparkların dışına çıkıldığında, cadde ve sokaklar gibi trafiğe kapalı bölgelerde genellikle mantar bariyer sistemi uygulanmaktadır. Kullanıcı isteğine bağlı olarak bu sistem uygulanabilir. Ancak hem maliyet olarak yüksek olduğu için hem de kurulum bakımında altyapıda değişiklikler gerektirdiğinden kullanıcılara önerilmemektedir. Bunun yerine her zaman hedeflediğimiz gibi kurulumu daha opsiyonlu ve kolay olan cihazlarımızdan kollu bariyer sistemi önerilmektedir. Bunların önerilmesinin sebebi olası bir fikir değişikliğinde altyapıya müdahale edilmediğinden kolay bir şekilde gerekli değişikliklerin yapılmasıdır. Ayrıca maliyetleri bakımında daha uygun olduklarından önerilmektedir. Kollu bariyer sisteminin uygulanması için tek gerek altyapıya müdahale edilmeden bariyer sistemine sağlanacak 220 volt elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisi sağlandıktan sonra set içeriğinde bulunan kolay kurulum montaj aparatları ile düz zemine yere monte edilirler ve verilen enerji ile sorunsuz olarak çalışabilirler.
Otopark girişleri ve gişe geçiş sistemlerinde zaten tercih edilen sistem kollu bariyer sistemidir. Kullanılacak bariyer sistemi mantığına göre burada da sadece 220 volt enerji kablosu sağlanması yeterlidir. Bu mantıkta çalışabilmesi için sistemin manuel olması gereklidir ve sistemi yönetecek bir görevlinin olması gerekir. Bu sistemde araçlar bariyer geçiş noktasına geldiğinde görevli personel tarafından araçların geçiş izni sağlanır ve araçlar geçini tamamladıktan sonra bariyer, otomatik ya da görevli personel tarafından manuel olarak kapatılır. Bu sistemde eğer ayrıcalık gösterilecek kullanıcı sayısı çok fazla değilse ayrıcalıklı kullanıcılara tanımlanacak kumandalar vasıtasıyla görevliye bağlanmaksızın geçişler sağlanabilir.
Bariyer sisteminin manuel olarak görevliye bağımlı kalmaksızın uygulanması için kullanıcılara tanımlanan kumandalar dışında sisteme dâhil edilecek otopark sistemi uygulaması ile sistem hem tam otomatik olarak çalışır hem de tüm giriş çıkışlar daha detaylı olarak kontrol altına alınabilir. Bariyere entegre edilecek bu otopark sistemi kullanıcı isteklerine göre yapılandırılabilir. Buna en basit olarak ve en yaygın olarak uygulanan sistem HGS-OGS sistemidir. Bu tür bir sistemde kablo altyapısına tek eklenmesi gerek HGS anten, HGS panel ve bariyer arasında iletişimi sağlayacak veri kablosudur. Sistemin offline olarak panel destekli çalışması için bunlar yeterlidir. Kullanıcı isteğine bağlı olarak eğer sistem otopark programına bağlı çevrimiçi şekilde kullanılmak istenirse HGS panel ile otopark programının kurulu olduğu bilgisayar ile iletişimde kalmasını sağlayacak bir veri daha gerekmektedir. Bunlar sağlandıktan sonra bariyer ve otopark sistemi tam otomatik çalışmaya hazırdır. Sonrasında yetkili kullanıcı ya da araçlara dağıtılacak etiketler vasıtasıyla araçlar bariyer geçiş noktalarına geldiğinde öncesinde sisteme tanımlanmış olan etiketler araçlar otomatik olarak geçişlerini sağlayacaklardır. Otopark sistemi programından kullanıcı bazlı olarak istenilen yetkilendirmeler ya da kısıtlamalar yapılabilmektedir. Ayrıca altyapısal olarak kullanıcı ihtiyaçlarına göre de gerekli denetimler yapılabilir ve sisteme entegre edilebilir. Bunun gibi bu sisteme benzer olarak kartlı geçiş sistemi de uygulanabilir. Ancak günümüz teknolojilerinde artık bu pek de tavsiye edilmemektedir. Malumunuz otoyollarda da olduğu gibi artık kartlı geçiş sistemleri yerine HGS ve OGS geçiş sistemleri kullanılıyor.
Ürün Yazılımları | ||
Dosya Adı | İşlem | |