Kartlı Giriş Sistemleri: Güvenli ve Hızlı Erişim!
Kartlı giriş sistemleri, geçiş kontrol programı ile özellikle işletmelere yapılmakta olan giriş ve çıkışların kontrol altına alınabilmesi için kullanılmakta olan sistemlerdir. Bu sistemleri kullanmak çok kolaydır. Öncelikle giriş ve çıkış yapmasına izin verilecek olan kişilere kart tanımlaması yapmak gerekmektedir. Yapılacak olan kart tanımlamalarında, bir kişi için bir adet kart tanımlanabilmektedir. Her kart, farklı ID numarası ile kayıt edilmektedir. Id numarası, tıpkı T.C. kimlik numaramız gibi kişiye özel olmalıdır. Tanımlanacak olan kartlar, mifare ya da proximity kart olabilmektedir. Bunun bilgisi, tamamen kullanacak olduğunuz cihazın özelliklerine göre değişmektedir. Kartlı giriş sistemleri ile turnike, kapı ve bariyerlere de tetik verebilmek mümkündür. Bunun için kullanılabilecek kartlı cihazlar, dört farklı gruba ayrılmıştır. Standalone kartlı giriş sistemleri, online kartlı giriş sistemleri, offline kartlı giriş sistemleri ve panelli kartlı giriş sistemleri…
Stand-alone cihazların çalışabilmesi için bilgisayar bağlantısına gerek yoktur. Bu cihazları, bilgisayarlardan bağımsız olarak çalıştırabilirsiniz. Tanımlamalar yapılabilmesi için öncelikle master kart okutması yapılır. Master kart okutmadan bu cihazlara kayıt yapmak imkansızdır. Yani master kart, tıpkı bir şifre gibidir. Bu cihazların kartları tetikleme süreleri istenildiği şekilde ayarlanabilir. Şifreli ve kartlı olarak geçişe izin verirler. Özellikle kapıları açmak ve turnikelere tetik vermek için çok sık tercih edilmektedirler. Su geçirmez olan modelleri de dış ortamlarda kullanım için çok uygundur. Kapılara tetik verebilmek için elektronik kilit, manyetik kilit ve elektrikli kilit ile tetiklenebilir. Sabotaj yapılması gibi durumlarda da alarm verebilirler.
Online kartlı giriş sistemleri terminallerin de adından da anlayacağınız gibi çalışmaları esnasında bilgisayarın sürekli olarak açık olması gerekir. Bu yüzden daha az tercih edilse de bu cihazlar da geçiş kontrolleri için kullanılabilmektedir. Bilgisayar bağlantısı bu cihazlarda Rs 232 ve Rs 485 ile sağlanmaktadır. Kullanmak çok kolaydır.
Offline kartlı giriş sistemlerinin çalışabilmesi için bilgisayarların sürekli olarak açık olması gerekmez. Okutulan kartların bilgilerini hafızalarında tutabildikleri için bilgisayarın açık kalması bir anlam ifade etmemektedir. Offline sistemlerde kullanacağınız kartın özelliği tamamen, tercih edeceğiniz cihazın modeline göre değişir. Kartın yanı sıra şifreli olarak da geçiş yapma izni vermektedir. Zaten bu cihazların kendileri bir panel görevi gördüklerinden ötürü, çalışmaları sırasında panele ihtiyaç duymazlar. Cihazlara kartları 8 ile 15 santimetre mesafeden göstermek yeterli olacaktır. Offline kartlı geçiş sistemlerinde en büyük özelliklerden bir tanesi de personel takibi için harika bir seçenek olmasıdır. Personel takibi ve geçiş kontrolü, bu cihazlar ile bir arada yapılabilmektedir.
Panelli kartlı giriş sistemlerinde kullanılan cihazların çalışabilmesi için ise panel kullanılması gerekir. Çünkü bu cihazlar, aptal terminal olarak adlandırılmaktadır. Aptal terminaller, hafızalarında hiçbir bilgiyi tutamazlar. Tüm bilgiler, panelde tutulmaktadır. Bir panele de dört, sekiz ya da on altı adet kart tanıtılabilmektedir. Şifreli olarak da geçiş yapabileceğiniz modelleri bulunmaktadır. Panel her zaman geçişe izin verilip verilmeyeceğini kendisi belirlemektedir. Okuyucular burada sadece bir aracı görevi görmektedirler.
Kartlı giriş sistemleri kullanan pek çok işletmede hırsızlık, izinsiz geçişler gibi olayların %80 oranında azaldığını biliyor muydunuz? Siz de bu terminalleri tercih ederek hem geçişleri kontrol altına alabilir hem de güvenilir sonuçlar elde edebilirsiniz. Güvenlik hiç bu kadar kolay sağlanmamıştı!
Ürün Yazılımları | ||
Dosya Adı | İşlem | |