Manyetik Kart: Kolay ve Güvenli Erişim!
Manyetik kartlar, kartlı geçiş kontrol sistemlerinde kullanılacak olan cihazlara tanımlanmak için kullanılmaktadır. Manyetik kartların, proximity ve mifare olmak üzere iki farklı modeli yer almaktadır. Hangi kartın kullanılacağı tamamen sizin tercihinize ve kullanacak olduğunuz cihazın modeline göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde sıklıkla manyetik kart üzerine baskılar yapılarak kullanılmaktadır. Bu baskılarda kişilerin isimleri, soy isimleri, çalıştıkları departmanlar, üye oldukları bölümler, firma isimleri, firma logoları gibi bilgiler yer almaktadır. Bu manyetik kart üzerlerine yapılacak olan baskılar renkli ya da siyah – beyaz olabilmektedir. Bu baskıları kartın bir yüzüne ya da kartın her iki yüzüne de yapabilirsiniz. Bunun için tek yüze baskı yapabilen manyetik kart yazıcıları ya da çift yüze baskı yapabilen manyetik kart yazıcıları kullanabilirsiniz.
Manyetik kart cihazlarından bahsedelim. Bu cihazlar; standalone manyetik kart cihazları, online manyetik kart cihazları, offline manyetik kart cihazları ve panelli manyetik kart cihazları olmak üzere 4 farklı gruba ayrılmaktadır. Online manyetik kart cihazları, çalışmalarına bilgisayar bağlantısı olmadan devam edemeyen cihazlardır. Bu cihazlara geçiş zaman tanımları, geçiş adetleri ve geçiş yetkileri programlar üzerinden tanımlanmaktadır. RS 232 ve RS 485 ile çalışmakta olan online manyetik kart cihazları, konvektörler aracılığı ile bilgisayarların seri portuna bağlanmaktadırlar. Kartları okuyan okuyucu, bilgileri hızlı bir biçimde bilgisayarlara kurulu olan geçiş kontrol programına iletmektedir. Programlarda daha önceden tanımlanmakta olan bu kart numarasının yetki kontrolleri de yapılmaktadır ve tetik vermesi ya da vermemesi komutu tekrar doğrudan okuyucuya iletilmektedir.
Offline manyetik kart cihazları, bilgisayarların açık olmasına gerek kalmadan okutulan kartların hafızasında saklanabilmektedir. Kartları geçiş zoneleri tanımlanarak hangi kart ile hangi günlerde veya saatlerde kullanım sağlanacağı detaylandırılabilmektedir. Bu cihazlar genellikle personelleri takip etmek amacıyla kullanılırlar. Offline manyetik kart cihazlarının pek çok modelinde kartın yanı sıra şifre ile de geçiş yapabilme imkânı bulunur. Şifreli geçiş sayesinde cihazların kayıt kapasitesi de arttırılmış olmaktadır. Offline manyetik kart cihazları ile birlikte panel kullanılmasına da gerek yoktur. Çünkü her bir cihazın kendisi panel görevi görmektedir. Ip tabanlı olan offline manyetik kart cihazları, en yakın network switch’e takılarak sisteme dahil edilmektedirler.
Panelli manyetik kart cihazları, aptal terminal olarak da adlandırılmakta olan cihazlardır. Bu cihazlara kart tanımlamaları yapmak için cihazların panele bağlı olması gerekir. Çünkü cihazlar hafızalarında hiçbir bilgi tutamazlar. Tüm bilgiler panelin hafızasında tutulmaktadır. Bir panele 4, 8 veya 16 adet kart okuyucu tanıtılabilmektedir. Kartlar okunduğu anda kart numarası, bağlı olduğu panele ulaşmaktadır. Paneller geçiş yetkisinin verilip verilmeyeceğinin kararını vermektedir ve sonuç sinyalleri tekrardan aptal terminallere iletilmektedir ve okuyucular gelen sonuç bilgisine bakarak kapıları açtırıp açtırmayacağına karar vermektedir.
Standalone manyetik kart cihazları, çalışmalarına bilgisayarlardan bağımsız olarak devam etmekte olan cihazlardır. Bu cihazlara kart tanımlamak için öncelikle master kart tanıtılması gerekmektedir. Master kart tanıtmadan kart tanıtmak mümkün değildir. Tetik olarak kuru kontak verebilen standalone manyetik kart cihazları; elektronik kilit, manyetik kilit ve elektrikli kilit karşılıkları ile de açtırılabilmektedir.
Ürün Yazılımları | ||
Dosya Adı | İşlem | |