Turnikeler: Güvenli ve Hızlı Geçiş Çözümü
Bazı alanlarda insanların giriş ya da çıkışların belirli kontroller doğrultusunda olması gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek için bir görevlinin bu geçiş noktalarında bulunması gerekiyor. Alışveriş merkezleri gibi yoğunluğun yüksek olduğu iş merkezleri gibi noktalarda bu şekilde bir işleyiş görülebilir. Oysaki yoğunluğun bu derece yoğun olmadı özel şirketler, resmi kurumlar, plazalar gibi noktalarda göveliler yerine turnikeler de kullanılabilir. Günümüz teknolojisinde yoğunluğun yüksek olduğu bu gibi bölgelerde turnikeler görevliler tarafından sistemsel açıdan takip edilmeleri çalışanların iş yükünü gereğinden fazla arttırması anlamına gelir. Bu nedenle yoğunluğun fazla olmadığı ve geçiş yapılacak bölgelerde kullanıcıların genelde sabit olduğu durumlarda turnikeler kullanılmaktadır. Turnike sistemlerinde kullanıcıların geçişleri belirli tanımlamalara tabi olduğundan bu şekildedir. Toplu taşıma gibi tek bir merkezli ve sistemli çalışma durumlarında turnike sistemleri uygulanabilir. Bu gibi durumlarda çalışma mantıkları tek bir sistem altında toplandığından görevlilerin ek olarak takip etmeleri gerekmemektedir. Alışveriş merkezleri gibi yoğun bölgelerde de tek bir sistem düşünülüp tasarlanırsa buralarda da uygulanabilirler. Ama tabi bu durumda tüm alışveriş merkezlerinin anlaşarak bir sistem altında toplanmaları gerekmektedir. Buna benzer bir yöntem olarak stadyumlarda passolig uygulamasıyla gelmiştir.
Stadyumlarda bulunan boy turnikeleri ile buralardaki yüz tanıma sistemleri aracılığı ile taraftarların tek bir sisteme bağlı olarak tribünlere girmeleri sağlanmıştır. Milyonlarca farklı takım taraftarı olduğu düşünüldüğünde çalışma sistemi olarak bir sorun meydana gelmemektedir. Boy turnikelerinden bahsetmişken, boy turnikeler güvenliğin en üst noktada olduğu bölgelerde kullanılmaktadır. Stadyumlar yanı sıra cezaevleri ve girilme gizliliği yetkililer dışında kesinlikle yasak olan bölgeler olarak ekleyebilir. Tasarımları ve kullanım amaçları gereği her türlü insan gücüne karşı dayanıklı turnikeler olarak boy turnikeler tercih edilirler. Geçiş teknolojisi olarak yüz tanıma sistemlerinin yanı sıra iris tanıma ya da parmak izi tanıma sistemleri de tercih edilebilir. Boy turnikesi kullanılan noktalar genelde üst düzey güvenlikte olması gereken bölgeler olduğundan kartlı ve şifreli geçiş sistemleri tavsiye edilmez.
Kullanım amaçları olarak insanların sadece bir onay ve düzen doğrultusunda geçiş yapmaları ve güvenliğin çok üst düzeyde olmadığı noktalarda ise boy turnikeleri yerine VIP turnikeler, hızlı geçiş turnikeleri, bel turnikeleri tercih edilebilirler. Bu turnike sistemleri de geçiş teknolojileri olarak hepsi ile uyumlu çalışabilirler. Boy turnikeler dışındaki turnike sistemlerinde kartlı ve şifreli geçiş sistemlerinin de tercih edilmesinde bir sorun olmayacaktır. Turnikeler sadece giriş noktalarında değil şirket içerisinde de bölümler arasında geçişlerde kullanılabilir. Örneğin, yemekhanelerde personellerinde bir düzen altında ve hak ettikleri kadar yemekhaneyi kullanabilmeleri için turnikeler sistemleri kullanılabilir. Böylelikle personellerin hakkından fazla yemek almalarının önüne geçilmiş olunur ve yemek şirketleri ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda tüketilen yemeklerin muhasebesi yemekhane programı aracılığı ile doğru bir şekilde tutulmuş olunur. Yemek şirketleri ile mutabık kalınmasına da yardımcı olur. Bu sistemlerin dışında, her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak üretilen yetenekli ana kartları aracılığı ile kurulan bölgede altyapısında bulunan güvenlik ya da yangın sistemleri ile de entegre edilerek olası acil durum anlarında bu sistemler tarafından verilen sinyaller doğrultusunda turnike sisteminin otomatik olarak serbest moda geçmeleri de sağlanabilir. Eğer altyapıda böyle bir sistem yok ise manuel olarak tek bir merkeze bağlı bir şekilde ilgili görevliler tarafından da sistem manuel moda alınabilir. Böylelikle olası acil durumlarda tahliye işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılması sağlanır.
Ürün Yazılımları | ||
Dosya Adı | İşlem | |