X-Ray Cihazları: Hızlı ve Etkili Güvenlik
Xray cihazları aslında güvenliğin üst seviyede olduğu havalimanları, adliyeler, polis merkezleri, askeri birlikler gibi noktalarda kullanılmaktaydı. Günümüzde artan terör olayları neticesinde bu gibi noktalara nazaran güvenliğin orta seviyede olan ancak insan topluluklarının fazla olduğu noktalar olan alışveriş merkezleri, iş merkezleri, eğitim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları, oteller gibi noktalarda da kullanımları artmaktadır. Kullanılacakları ortamlarda genel olarak boy dedektörleri tercih edilebilir, ancak boy dedektörlerinin dahi algılayamayacağı cisimleri xray cihazları kullandıkları x ışını teknolojisiyle cismin en küçük atomunun özelliğine kadar inceleyebilmektedir. Genel olarak boy dedektörleri ile birlikte kullanılarak güvenlik zaafının minimuma indirgenmesi sağlanmaktadır. Geçiş yapacak kullanıcılar üzerlerinden çıkarabilecekleri tüm eşyaları xray cihazları tarafından kontrol edilir ve sadece kullanıcılar boy dedektörü tarafından kontrol edilirler. Xray cihazları genel olarak çanta, bavul, paket gibi malzemelerde konularak taranması sağlansa da her türlü eşyanın içerisine gizlenmiş tehlikeli cisimleri de algılanabilmektedir. Xray cihazları kontrol edilen cisimlerin silah, bıçak, katı ya da sıvı patlayıcı madde başta olmak üzere her türlü tehlikeli cismi içlerinde barındırıp barındırmadığını rahatlıkla algılayabilirler.
X ışınları cisimlerin içerisinden geçerek foto diyotlar tarafından emilirler ve cisimler en ufak atomuna kadar süzülürler. Böylece ne tür bir cisim olduğu x ray cihazları monitöründe rahatlıkla anlaşılabilir. Monitörde gösterilen her cisim atom özelliklerine göre farklı renklerde şekillenerek gösterildiğinden monitörde rahatlıkla ayırt edilebilirler. Atom numarası 19 ve üzerinde olan krom, titanyum, demir, kalay, kurşun, çelik, altın gibi birçok ağır grup elementi içerisinde bulunduran inorganik cisimler x ray monitöründe mavi renge karşılık gelerek şekillenirler. Atom numarası 10 ve üzerinde olmakla beraber 18 ve aşağısında bulunan elementlerden oluşan sodyum, alüminyum, klor, silisyum gibi karışık grup elementler x ray monitöründe yeşil rengi alarak görüntülenirler. Hidrojen, helyum, lityum, bor, karbon, azot gibi atom numarası 9 ve altında olan organik elementler ise x ray monitöründe turuncu renkte gösterilerek şekillenirler. Bu şekilde x ray içerisindeki ürünler monitör üzerinde rahatlıkla ayırt edilebilmektedir.
Xray cihazları, kullandıkları tünellerin hacimlerine göre genel olarak kullanım alanları belirlenmektedir. Kullanım alanlarına göre tercih edilme şekilleri genel olarak; 1000 mm X 800 mm ve 800 mm X 650 mm ebatlarına göre tünel haznesi bulunan xray cihazları genel olarak havaalanları ve otellerde kullanılarak büyük boyutlardaki bavulların rahatlıkla kontrol edilmesi sağlanmaktadır. 650 mm X 500 mm ve 600 mm X 400 mm tünel haznesine sahip x ray cihazları da genel olarak kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere polis ve askeri merkezlerde genel olarak kullanılmaktadır. 500 mm X 300 mm ebatlarındaki x ray cihazları ise genel olarak alışveriş merkezlerinde tercih edilebilirler. Bunların dışında kullanıcıların istekleri doğrultusunda istedikleri modeli istedikleri noktalarda kullanma özgürlüğüne sahiptirler. Xray cihazlarına ait bir sorun yaşanması halinde ilk aşamada deneyimli destek ekibimiz ile irtibata geçilmesi yeterli olacaktır. Yapılan görüşmeler doğrultusunda destek ekibinin yaptıracağı yönlendirmeler ile ilk olarak kullanıcıların sistemlere müdahale etmesi sağlanır. Yaşanan sorun böylece anlık olarak çözülebilmektedir. Eğer yapılan yönlendirmeler ile sorgun giderilememiş ise ya da sisteme müdahale edecek bir yetkilinin olmaması durumunda destek ekibinden alınan randevu ile kullanıcılarımıza teknik ekip uzmanlarının da yönlendirilme seçeneği bulunmaktadır. Teknik ekibimizin yerinde yapacağı müdahaleler ile sorunların giderilmesi sağlanır. Böylece kullanıldıkları ortamlarda bir güvenlik zafiyeti yaşanmamış olur.
Ürün Yazılımları | ||
Dosya Adı | İşlem | |