Yüz Okuma Sistemleri: Geleceğin Güvenlik Teknolojisi
Yüz okuma sistemleri, giriş güvenliğini önemli olduğu yerlerde kullanılan ve son yıllarda giderek kullanımı artış gösteren sistemlerdir. Yüz okuma sistemleri, kişinin yüzünü analiz ederek yüz okuma programına göndermektedir. Yüzü tanımlı olan kişilere de izin verilerek geçiş yapılmaktadır. Yüz okuma sistemi, günümüzde oldukça geniş alanlarda kullanılmaktadır. Firmalar, işletmeler, kamu kurum ve kuruluşları, depolar, iş hanları, özel şirketler, belediyeler vb. tüm alanlarda kullanılmaktadır.
Yüz okuma sistemlerinde kullanılan yüz algılamasından bahsedelim. Yüz algılaması, kişiye ait olan karakteristik verilerin analizi ve bu analiz edilmiş olan verilerin bir veri tabanı içerisine gömülerek, kimlik tanımlamaları sırasında gerekli olan karşılaştırmaların yapılarak geçişe izin verilip verilmemesine karar verme işlemidir. Bu sistemlerin %100’e yakın oranda doğruluk sağladığı bilinmektedir. Bu sistemlerin çalışma mantığı, diğer tüm biyometrik tanıma sistemleri ile benzerlik göstermektedir. Bu sistemlerin temelinde diğer tüm insanların yüzlerinin farklı bir algoritmaya sahip olması bulunmaktadır. Bunu biraz açalım. Parmak izi sistemlerinde olduğu gibi yüz tanıma sistemlerinde de kişinin yüzünde yer alan benzersiz kalıtımsal özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler bazı insanlar tarafından çok bilinmese de yüzlerin simetrisi dediğimiz alın, burnun T bölgesi ve çene olmak üzere 3 ana bölgeden meydana gelmektedir. Bu bölgelerin matematiksel oranı insanın doğumundan ölümüne dek aynı olmaktadır. İşte bu da yüz tanımanın takip amacıyla geniş alanlarda sıkça kullanılmasını sağlamaktadır.
Yüz okuma sistemlerinde kişi tanımlama, kişi doğrulama ve kişi onaylama olarak üç adet temel çalışma prensibi bulunmaktadır. Kişi tanımlama, bir nüfus dağarcığının içinde bulunan kişinin kim olduğunu anlayabilmektir. Kişi doğrulaması, belirli bir kimlik savıyla başvuran kişilerin savının doğru olup olmadığını anlamaktır. Kişi onaylama ise kişinin önceden kayıtlı kişi olup olmadığını eğer kişi kayıtlı ise bu kaydın güncellenmesini sağlamaktadır.
Yüz okuma sistemleri, genel olarak personel takip sisteminde tercih edilmektedir. Bunun nedeni, yüz okuma sistemlerinde kişilerin birbirleri yerine yüz okutma gibi bir durumun bulunmamasıdır. Üstelik bu sistemler ile geçiş yapabilmek için cihazlara temas olmaması da çok daha uzun yıllar boyunca sorunsuz olarak kullanıma imkân tanıdığından ötürü, daha sık olarak tercih edilmektedir. Yüz okuma sistemi; turnikeli geçiş sistemleri, kapı açma sistemleri, yemekhane kontrol sistemleri, geçiş kontrol sistemleri ve üye takip sistemleri ile beraber de kullanılmaktadır.
Yüz okuma sistemleri, bilgisayara cat6 ile bağlanarak, en yakın switch’e aktarılmaktadır. Ip tabanlı olan yüz tanıma sistemleri, geçişe izin verilmiş olan kişilerin öncelikle yüz okutmasını istemektedir. Cihazların yüksek çözünürlüklü kameraları sayesinde 0.1 veya 0.2 saniye gibi çok kısa sürelerde kişilerin yüzleri okunabilecektir. Kişinin yüzünde makyaj, gözlük, bıyık yahut sakal olması gibi durumlar da geçiş yapmasına engel değildir. Yüksek çözünürlüğe sahip olan kameralar, anında kişilerin yüzünü ouyarak geçiş yapmasına müsaade edecektir.
Yüz okuma sistemlerinin tek dezavantajı, bu sistemlerin güneş ışığına maruz kalmasıdır. Güneş ışığına maruz kalan cihazlar, okuma esnasında yanılabilir ya da okuma yapmayabilir. Bunun için yüz okuma terminalinin güneş ışığından uzak olması gerekmektedir. Yüz okuma sistemleri fiyatları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz 0850 811 80 00 numarasını tuşlayarak bizimle irtibata geçebilir, en uygun fiyat garantisi ile siz de harika çözümlere sahip olabilirsiniz.
Ürün Yazılımları | ||
Dosya Adı | İşlem | |